Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody karobowe z chałwą i tahini

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 500 ml
mleko skondensowane 1 puszka
chałwa 200 g
tahini pasta sezamowa 1-2 łyżki
brandy 100 ml
mączka z chleba świętojańskiego 3 łyżki

Porada

Lody z dodatkiem mocnego alkoholu nie zamarzają na kość. Dodatek chałwy i tahini także powoduje, że lody nie powinny być twarde. Wiele zależy też od jakości użytej śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody karobowe z chałwą i tahini

Śmietanę przelać do garnka, rozgrzać, dodać proszek karobowy i dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, zdjąć garnek z palnika, nakryć i pozostawić do ostygnięcia - schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę karobową ubić na puch, stopniowo dodawać startą na tarce chałwę, mleko skondensowane połączone z pastą sezamową oraz z brandy. Jednolitą masę przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 24.08.2017 17:24
lody poezja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak