Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi

Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 g (czekoladowo-korzenne)
  • banan

    2 szt.
  • cukier brązowy

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 cytryna
  • masło

    4 łyżki
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • wanilia laski

    1 laska
  • Imbir mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Cukier karmelizować na patelni, dodać masło i ziarnka wanilii.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Cały czas mieszać, aż masa dokładnie się połączy. Następnie wlać śmietanę, sok z cytryny i doprawić imbirem.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Banany obrać pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Następnie obtoczyć w karmelu i wyjąć.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Dodać lody waniliowe, polewamy jeszcze trochę sosem i pokruszone herbatniki czekoladowo-korzenne.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 51: Karmelizowane banany z lodami waniliowymi i herbatnikami czekoladowo-korzennymi foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jasiek 06.05.2014 23:15
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat