Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 200 g,
cukier puder 200 g,
jajko 4 szt,
mąka 250 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

dodatkowo;

śliwki 700 g,
cukier puder do posypania ciasta,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 - 25 cm lub formę 20 x 30 cm posmarować tłuszczem.

Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,nie przerywając ucierania, dodawać jajka, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem.

Wyrównać górę na której rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), wciskając je lekko w ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:04
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak