Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa tarta na spodzie kurkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SPÓD

mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
kurki 120 g zblendowanych
oliwa 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
mleko 100 ml
jajko 1 sztuka

FARSZ

filet z kurczaka 1 połowa
papryka czerwona 1 połowa
papryka żółta 1 połowa
cebula 1 połowa
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 mała szczypta
przecier pomidorowy 1 łyżka

DODATKOWO

parmezan starty 2 łyżki
mozzarella w kulce 1/2 połowa
szczypiorek posiekany 1 łyżka
kurki blanszowane 4-5 łyżek
sos do pizzy 1-2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa tarta na spodzie kurkowym

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy jajko, zblendowane na mus kurki, oliwę, sól i odrobinę mleka. Zagniatamy na gładką jednolitą masę. Jeśli jest jeszcze suche ciasto nie lepi się to dolewamy stopniowo mleko, by ciasto nie przywierało do palców. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Rozkładamy równomiernie ciasto w blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10-15 minut na bok.

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Papryki oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, wsypujemy przyprawy na patelnię, dodajemy papryki, cebulę oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut.

Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 05.08.2017 10:24
Jak dla mnie pyszności, uwielbiam kurki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak