Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • mleko

  • cukinia

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • makrela wędzona

    90 g
  • mąka pszenna

  • śmietana 30%

    80 ml
  • olej słonecznikowy

  • natka pietruszki

    kilka listków
  • kapary całe Smak

  • oliwki czarne Smak

  • jajko

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach (bez obierania ze skóry). Cukinie doprawiamy kurkumą oraz chili pieprzem cayenne. Kurkuma nada naszym plackom piękny kolor, a chili zaostrzy smak.
Krok 2 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Dodajemy jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy całość i sprawdzamy czy dodaliśmy odpowiednią ilość.
Następnie wlewamy odrobinę mleka i doprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem czarnym i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Placki smażymy na niezbyt wysokiej temperaturze, aby się zarumieniły, ale nie przypaliły.
Krok 4 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Do śmietany dodajemy sok z cytryny, aby uzyskać w ten sposób kwaśną śmietanę. Śmietanę doprawiamy do smaku bazylią otartą.
Krok 5 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Obieramy rybę ze skóry i usuwamy z niej ości.
Usmażone placki przekładamy na papierowe ręczniki aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Krok 6 - Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37 foto
Placki przekładamy na talerz i na każdy z nich nakładamy łyżkę śmietany z bazylią, rybę wędzoną, czarną oliwkę i kilka kaparów.
Doradca Smaku
Mąkę dodajemy, aby zagęścić konsystencję masy na placki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 12.11.2015 06:56
ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii, a następnie połączenie z rybą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat