Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki mięsno - warzywne
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut.
Kapustę wyciągnąć , pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie a - la dente , warzywa oczyścić pokroić w kostkę , a następnie podsmażyć razem z obraną pokrojoną w kostkę cebulą.
Do mięsa dodać ugotowany odsączony z wody ryż oraz podsmażone warzywa.
Dodać poszatkowany koperek, jajko i doprawić do smaku przyprawami (jakie kto lubi według uznania)
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty porozkładać , na każdy liść nałożyć farsz , zwijać gołąbki.
Gołąbki poukładać w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miekkości ( ja zapiekałam około 40 minut).
Gdyby gołąbki za mocno sie spiekały to nakryć folią aluminiową.