Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki mięsno - warzywne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt, młoda
mięso mielone 600 g, indycze,
ryż ugotowany 250 g,
cebula 2 szt,
marchewka 2 szt,
seler 1/4 szt,
pieczarki 200 g,
papryka żółta 2 szt, stożkowa
koperek 1/2 pęczka,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
przyprawy 1 łyżeczka do mielonego,
jajko 1 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki mięsno - warzywne

Kapustę oczyścić z brzydkich liści , następnie wyciąć głąb, a w dziurę wlać łyżkę oleju rzepakowego lub innego.
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut.
Kapustę wyciągnąć , pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.

Ryż ugotować w osolonej wodzie a - la dente , warzywa oczyścić pokroić w kostkę , a następnie podsmażyć razem z obraną pokrojoną w kostkę cebulą.
Do mięsa dodać ugotowany odsączony z wody ryż oraz podsmażone warzywa.
Dodać poszatkowany koperek, jajko i doprawić do smaku przyprawami (jakie kto lubi według uznania)

Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Liście kapusty porozkładać , na każdy liść nałożyć farsz , zwijać gołąbki.
Gołąbki poukładać w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miekkości ( ja zapiekałam około 40 minut).
Gdyby gołąbki za mocno sie spiekały to nakryć folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.07.2017 11:02
Bardzo lubię :)
Bożena Matuszczyk 10.07.2017 21:31
Dziękuję.;)
gusia1000 10.07.2017 20:42
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak