Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem, podane z jajkami sadzonymi i mizerią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
koperek 1/2 pęczka
jajko 4 szt
boczek 120 g
cebula 2 szt
pomidor koktajlowy 3 szt
masło 1 łyżka
mizeria
ogórki 4 szt
jogurt naturalny 60 g
Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem, podane z jajkami sadzonymi i mizerią

Mizeria: ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Jogurt naturalny wymieszać z sosem sałatkowym i połączyć z ogórkami.

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję.
Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojony w paseczki boczek chłopski i pokrojoną w kostkę cebulę. Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, posypać boczkiem z cebulą i koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.05.2013 17:48
Czysta klasyka :) Jaka pyszna !
Janina 24.05.2013 12:14
Proste danie ale bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak