Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem, podane z jajkami sadzonymi i mizerią

Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem, podane z jajkami sadzonymi i mizerią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 szt
  • koperek

    1/2 pęczka
  • jajka

    4 szt
  • boczek

    120 g
  • cebula

    2 szt
  • pomidor koktajlowy

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mizeria

  • ogórki

    4 szt
  • jogurt naturalny

    60 g
  • Sos sałatkowy do mizerii Prymat

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mizeria: ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Jogurt naturalny wymieszać z sosem sałatkowym i połączyć z ogórkami.

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję.
Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojony w paseczki boczek chłopski i pokrojoną w kostkę cebulę. Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, posypać boczkiem z cebulą i koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

24.05.2013 17:48
Czysta klasyka :) Jaka pyszna !

Janina

24.05.2013 12:14
Proste danie ale bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat