Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki drobiowe z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
pieczarki 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżek
natka pietruszki 1/2 pęczka
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżka
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka i bazylią
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Kotlety możemy podać z ulubionym sosem lub jako dodatek do ziemniaków , ryży czy też kaszy i sałatki. Najlepiej smakują na ciepło chociaż w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sera żółtego są równie smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki drobiowe z pieczarkami

Mięso umyć osuszyć , zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Pieczarki i cebulę obrać , umyć , pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę , dodać pieczarki i czosnek , smażyć do odparowania płynu , pozostawić do wystudzenia.

Do mięsa dodać smażone pieczarki , jajo , bułkę tartą , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wyrobić dłońmi masę , formować okrągłe , płaskie placki.

Każdego obtaczać w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.07.2017 11:59
Dziękuję :)
Ola1984 10.07.2017 09:58
Świetne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak