Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

cebula
1 szt
olej arachidowo-rzepakowy
mielona pierś z kurczaka
1 kg
jajko
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki
1/2 pęczka
mango
1 szt
roszponka
garść
czarne oliwki Smak
kilka
patyczki do szaszłków
5-6

do smaku

Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
Estragon suszony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19

Kroki postępowania

1
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
2
Następnie przekładamy do mielonego mięsa. Mięso przyprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka. Dodajemy 2 żółtka. Całość mieszamy i partiami dodajemy bułkę tartą do uzyskania lekko twardej konsystencji (jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać odrobinę wody).
Krok 2 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
3
Na koniec dodajemy odrobinę drobno siekanej natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne kotlety – w trakcie formowania kotletów od czasu do czasu moczymy ręce w zimnej wodzie, dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do dłoni. Przygotowane szaszłyki układamy na patelni grillowej z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
4
Mango układamy na cieńszym boku, zgrubieniem od pestki do góry. Odkrawamy 2 plastry o grubości ok. 1/3 owocu z jednej i drugiej strony pestki. Plastry nacinamy głęboko od strony miąższu w gęstą kratkę, uważając żeby nie przeciąć skórki. Delikatnie rozchylamy miąższ na boki, tak aby powstało coś na kształt „jeżyka”. Ostrym nożykiem oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ na części z pestką odkrawamy i obieramy ze skórki. Tak przygotowane mango doprawiamy do smaku estragonem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
5
Gotowe szaszłyki podajemy na roszponce z mango i czarnymi oliwkami.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 04.10.2016 22:33
Pyszne szaszłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak