odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cebula

    1 szt
  • olej arachidowo-rzepakowy

  • mielona pierś z kurczaka

    1 kg
  • jajka

    2 szt
  • bulka tarta Prymat

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • mango

    1 szt
  • roszponka

    garść
  • czarne oliwki Smak

    kilka
  • patyczki do szaszłków

    5-6

do smaku

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

  • Estragon suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
Następnie przekładamy do mielonego mięsa. Mięso przyprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka. Dodajemy 2 żółtka. Całość mieszamy i partiami dodajemy bułkę tartą do uzyskania lekko twardej konsystencji (jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać odrobinę wody).
Krok 3 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
Na koniec dodajemy odrobinę drobno siekanej natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne kotlety – w trakcie formowania kotletów od czasu do czasu moczymy ręce w zimnej wodzie, dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do dłoni. Przygotowane szaszłyki układamy na patelni grillowej z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
Mango układamy na cieńszym boku, zgrubieniem od pestki do góry. Odkrawamy 2 plastry o grubości ok. 1/3 owocu z jednej i drugiej strony pestki. Plastry nacinamy głęboko od strony miąższu w gęstą kratkę, uważając żeby nie przeciąć skórki. Delikatnie rozchylamy miąższ na boki, tak aby powstało coś na kształt „jeżyka”. Ostrym nożykiem oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ na części z pestką odkrawamy i obieramy ze skórki. Tak przygotowane mango doprawiamy do smaku estragonem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango, odc. 19 foto
Gotowe szaszłyki podajemy na roszponce z mango i czarnymi oliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 04.10.2016 22:33
Pyszne szaszłyki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat