Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 30 g
cukier brązowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt
kefir 230 g
mąka pszenna 400 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki

Nadzienie

mięso mielone wieprzowe 400 g
mozzarella w kulce 1 szt

Porada

Mozzarellę miałam o smaku bazyliowym, a mięso to pieczeń wieprzowa z dnia poprzedniego :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z mięsem

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z brązowym cukrem.
Krok 1 - Pączki z mięsem foto
2
Następnie dodać kefir (temp. pokojowa), mąkę, sól, oliwę, roztrzepano jajo i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 2 - Pączki z mięsem foto
3
Mięso zmielić, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Krok 3 - Pączki z mięsem foto
4
Do mięsa dodać startą na dużych oczkach mozzarellę., jajo i całość połączyć.
Krok 4 - Pączki z mięsem foto
5
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 8 szt).
Krok 5 - Pączki z mięsem foto
6
Każdą spłaszczyć, kłaść mięsne nadzienie i zwinąć tworząc pączka. Pozostawić na kwadrans do napuszenia.
Krok 6 - Pączki z mięsem foto
7
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Pączki z mięsem foto
8
Podawać z ulubionym sosem(np. beszamelowym lub pieczarkowym).
SMACZNEGO!
Krok 8 - Pączki z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.07.2017 19:20
Fajny pomysł;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak