Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica czerwona 80 g
szczypiorek 1 pęczek
boczek wędzony 100 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajko
śmietana kremówka 50 ml (36%)
Cebulka smażona Prymat
krem chrzanowy 3 łyżki
olej słonecznikowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
majeranek
Cebula suszona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Pamiętajmy, że ciasto na pierogi musi odpocząć przed wałkowaniem. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, aby wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, odrobinę ciepłej wody do konsystencji, oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu).
Krok 1 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
2
Przygotowujemy sos: w małym garnku podgrzewamy śmietanę z kremem chrzanowym, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowujemy farsz: do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, suszoną cebulkę oraz czarny mielony pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do soczewicy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
3
Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni, można doprawić solą i cebulką suszoną do smaku. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
4
Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka).
Krok 4 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
5
Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
6
Na talerz nakładamy odrobinę sosu. Na sos kładziemy pierogi, posypujemy smażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.10.2015 20:30
smaczne pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak