Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    80 g
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • boczek wędzony

    100 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

  • śmietana kremówka

    50 ml (36%)
  • Cebulka smażona Prymat

  • krem chrzanowy

    3 łyżki
  • olej słonecznikowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • majeranek

  • Cebula suszona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, odrobinę ciepłej wody do konsystencji, oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu).
Krok 2 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Przygotowujemy sos: w małym garnku podgrzewamy śmietanę z kremem chrzanowym, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowujemy farsz: do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, suszoną cebulkę oraz czarny mielony pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do soczewicy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni, można doprawić solą i cebulką suszoną do smaku. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka).
Krok 5 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
Na talerz nakładamy odrobinę sosu. Na sos kładziemy pierogi, posypujemy smażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem.
Doradca Smaku
Pamiętajmy, że ciasto na pierogi musi odpocząć przed wałkowaniem. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, aby wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.10.2015 20:30
smaczne pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat