Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkiem i rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
margaryna 1/2 kostki rozpuszczonej
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy
jabłko duże
rabarbar 4 łodygi
cukier 4 łyżki
kisiel cytrynowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkiem i rabarbarem

1. Rabarbar i jabłko myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Obie mąki mieszamy z proszkiem.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po łyżce mąkę, dolewamy porcjami margarynę.
Na końcu dodajemy śmietanę.
Ciasto powinno mieć konsystencję mazistą , nie lejącą.
2. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 ciasta.
Do miski z rabarbarem dodajemy cukier i suchy kisiel, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto. Resztę ciasta kładziemy kleksami na owoce, pomagając sobie drugą łyżką.
Pieczemy w 180*C do suchego patyczka (ok.35 -40 minut).
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.07.2017 19:21
Pyszności;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak