Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z marchewką i chrzanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 4 plastry
marchewka 2 średnie
chrzan tarty 2 łyżeczki
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
majonez 4 płaskie łyżeczki
sól i pieprz
mąka 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
potrzebne akcesoria kuchenne wykałaczki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z marchewką i chrzanem

1. Schab myjemy , osuszamy, rozbijamy na cienkie płaty.Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju , wkładamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy.Marchewki skrobiemy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, dusimy 10 minut.Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.
3. Każdy kotlet smarujemy cieniutko majonezem, kładziemy łyżkę marchewki i ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami.
Pozostały olej rozgrzewamy obsmażamy na nim roladki ze wszystkich stron.
Podlewamy pół szklanki wody , nakrywamy i dusimy 20 minut. Od czasu do czasu roladki odwracamy. Gdyby woda bardzo odparowała należy ją uzupełnić. Mąkę rozprowadzamy z łyżkami wody i ze śmietaną, zagęszczamy sos.
roladki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem w towarzystwie surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak