Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody waniliowe z galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka pomarańczowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt
laska wanilii 1 szt
cukier 80 g
mleko 3,2% 250 ml
śmietana kremowa 30% 250 ml
żółtko jajek 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lody waniliowe z galaretką

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu i wylewamy do podłużnych pojemników. Odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.

Do garnka przelewamy odmierzone mleko oraz śmietanę . Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do mleka i śmietany. Całość podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na około 15 minut. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem, który przelewamy do garnka z mlekiem i śmietaną ( nie przerywając mieszania ).

Powstałą masę przelewamy do nieużywanego garnka i podgrzewamy dosyć intensywnie mieszając ,aż zacznie gęstnieć. Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania wyjmujemy i mieszamy jeszcze kilkukrotnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak