Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
ser biały 300 g
jajko 2 szt
masło 80 g
Soda oczyszczona Prymat 1 kopiasta łyżeczka
sól szczypta
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy
ocet 1 łyżeczka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z sodą i solą.
Jajka rozmącamy razem z cukrem, dodajemy do mąki razem z serem i octem,zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
Wałkujemy na grubość 1,5 cm, wycinamy szklanką krążki, a w środku foremką serduszka.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 03.07.2017 20:13
bardzo lubię
cukiereczek 03.07.2017 19:59
jak dawno nie robiłam takich domowych oponek a są smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak