Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 20 dkg
ziemniaki ugotowane 10 dkg
jajko 2 sztuki
maślanka 1/2 szklanki
brązowy cukier 4 czubate łyżki
mleko 1/2 szklanki
cukier waniliowy 32 g
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 szczypta
kiwi 2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki (np. takie, które pozostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków, przełożyć do miski.
Krok 1 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
2
Dodać do nich jajka, brązowy cukier, cukier waniliowy, maślankę i mleko, wymieszać.
Krok 2 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
3
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 3 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
4
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać, pokroić w kostkę i dodać razem z rabarbarem do ciasta. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
5
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią małe porcje ciasta.
Krok 5 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
6
Placki smażyć na bardzo małym ogniu (żeby rabarbar zdążył zmięknąć) na rumiano z obu stron. Gotowe placki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak