Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście francuskim Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główne

ciasto francuskie 2 op
ser żółty 6 plastrów
łosoś filet 6 kawałków po 200 g
sos sojowy do smkau
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

dodatki

szpinak mrożony 6 brykietów
pomidory suszone Smak 4 połówki
ząbek czosnku 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

pozostałe

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście francuskim Zewy


Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak