odc. 50 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    200 g
  • sandacz

    200 g
  • tuńczyk

    200 g
  • pieczywo tostowe

    10 kromek
  • jajko

    1 szt.
  • ziemniak

    1 szt.
  • ser gruyere

    100 g
  • oliwa

  • masło

Do smaku

  • cząber

  • papryka słodka mielona

  • sól ziołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Na początku przygotowujemy krokiety z łososia. Kroimy łososia w małe kostki, wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Gotujemy przez ok. 3 minuty i odsączamy z wody.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Ziemniaka kroimy w małą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie mamy małego ziemniaka, to możemy użyć ½ dużego.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Sandacza i tuńczyka kroimy w podłużne kawałki (paluszki). Delikatnie doprawiamy cząbrem, papryką słodką i solą ziołową.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Do miski przekładamy ugotowanego łososia, rozdrabniamy delikatnie łyżką i doprawiamy do smaku cząbrem, papryką słodką i solą ziołową. Dodajemy starty na grubych oczkach ser gruyer, rozgniecionego ziemniaka i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Po ugotowaniu odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Z masy, za pomocą 2 łyżek, formujemy małe krokiety. Ziemniaka dodajemy, aby zagęścić masę. Dzięki temu będzie się łatwiej formowało krokiety.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Jajko rozkłócamy widelcem.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Środek z pieczywa tostowego rozdrabniamy. Krokiety z łososia i paluszki z sandacza i tuńczyka obtaczamy w jajku i panierujemy w rozdrobnionym chlebie.
Krok 10 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy niewielką ilość masła. Masło nada ładny rumiany kolor naszym rybom. Na rozgrzaną patelnię kładziemy paluszki rybne. Najpierw kładziemy te z sandacza, bo dłużej się smażą, a ok. 2 minuty później te z tuńczyka.
Krok 11 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone paluszki rybne i przykrywamy naczynie folią, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 °C. Paluszki podgrzewamy w piekarniku, żeby nie wystygły w trakcie smażenia krokietów.

W tym czasie smażymy na patelni krokieciki z łososia. Gotowe paluszki i krokieciki układamy na kolorowo udekorowanym talerzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat