Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową

Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główny składnik

  • filet z dorsza

    4x180 g

Marynata

  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki

Pozostałe składniki

  • winogrona

    400 g
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • rosół warzywny

    100 ml
  • Kawa zbożowa Inka

    1 łyżka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • olej z pestek winogron

    3 łyżki
  • sok z cytryny

  • masło

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • mięta

    4 gałązki

Do smaku

  • sok z pomarańczy

  • skórka pomarańczowa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
Olej z pestek winogron wymieszać z pieprzem cytrynowym i sola ziołową.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
Filety z dorsza natrzeć powstałą marynatą i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
W tym czasie możemy przygotować sos. W rondelku rozgrzać olej z pestek winogron, dodać miód, następnie dodać winogrona, skórkę z pomarańczy i pomidory. Smażyć przez ok. 3 minuty, a następnie dodać rosół warzywny, łyżkę kawy Inki i gotować 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Dodajemy łyżkę masła. Jeżeli chcemy uzyskać pikantny smak możemy doprawić sos pieprzem chilli Cayenne.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
Zamarynowaną rybę obsmażyć na oleju z pestek winogron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą marynatą i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową foto
Dorsza ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować gałązkami świeżej mięty, podać z kawałkami cytryny i pomarańczy, na koniec posypać świeżym mielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat