Sałatka grecka

Sałatka grecka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 spore pomidory

  • cebula

  • oliwki

  • 3 łyżki dobrej oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno)

  • łyżka czerwonego octu winnego

  • kilka listków lub szczyptę suszonej mięty

  • sól i pieprz

  • feta

    15 dag
  • oregano

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa mieszamy w dużej misce i dodaje my do nich ziołowy sos winegret przyrządzony z czerwonego octu winnego, oliwy, mięty i oregano oraz szczypty soli i pieprzu (kto lubi, może też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, choć w klasycznym przepisie czosnku nie ma). Oliwę miesza my z octem, przyprawami i ziołami. Sos po winien mieć konsystencję emulsji. Zalewamy nim warzywa i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Potem dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz oliwki. Jeśli są to oliwki niedrylowane nie zapomnijmy podać specjalnego naczyńka na pestki. Sałatkę grecką możemy posypać posiekaną natką i odrobiną świeżego lub suszonego tymianku, będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczna. Do pieczywa nie podaje się masła. Grecy po prostu maczają grubo pokrojone kawałki bułki w sosie od sałatki .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olaa

05.04.2011 17:56
fajna

Gonia555

07.10.2010 20:12
Najlepsze są czarne oliwki do tej sałatki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat