Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl
gorąca woda 160 ml
olej 2 łyżki
sól szczypta
sos
jogurt ok 3/4 szkl gęstego
majonez ok3 łyżki pełne
ketchup 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
sól
pieprz
Nadzienie:
filet z kurczaka 3 duże szt
papryka czerwona 1 szt
pomidor 2 średnie
cebula 1 szt
ogórki konserwowe 5 szt
kapusta pekińska 1 szt mała
przyprawa do gyrosa
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla

Mąkę razem ze solą wymieszać w miseczce a następnie zalać gorącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto zagnieść rękoma i odłożyć na ok 20 min. Przykryć folią albo ściereczką. Ciasto podzielić na potrzebną nam ilość placków(7-9). Zrobić z ciasta kulki rozpłaszczyć ręką i rozwałkować na cienkie placki. Usmażyć na suchej patelni po ok pół minuty z jednej strony. Placek podczas smażenia się skurczy. Przesuszony będzie się łamał.
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z przyprawą do gyrosa. Kapustę szatkujemy, pozostałe składniki kroimy i mieszamy z przestudzonym mięsem. Składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku. Na patelni podgrzewamy placki nakładamy sałatkę i polewamy sosem. Placki zwijamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak