Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z piekarnika

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,400 g
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyzeczka
ząbek czosnku 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z piekarnika

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć dokładnie w środku i po wierzchu ,osuszyć ręcznikiem papierowym .
Krok 1 - Kurczak z piekarnika  foto
2
W naczyniu przygotować składniki na marynatę oprócz soli,rozmieszać z olejem lub z oliwek z oliwek .
Krok 2 - Kurczak z piekarnika  foto
3
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć solą .
Krok 3 - Kurczak z piekarnika  foto
4
Następnie włożyć do marynaty i dodatkowo nacierać dokładnie .i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc .
Krok 4 - Kurczak z piekarnika  foto
5
Wyjąć i włożyć do piekarnika i piec początkowo przykryty folią aluminiową przez 1,5 godziny w 1 70 stopniach . 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i przypiec na chrupiąco z wierzchu .
Krok 5 - Kurczak z piekarnika  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:30
dobry kawałek mięska
w mojej kuchni 29.06.2017 13:49
same pyszności
Justi2401 29.06.2017 12:55
Pysznie przygotowany kurczak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak