Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • indyk

    3-4 kg
  • masło

    400 g
  • pomarańcza

    4
  • cytryna

    2
  • jabłka

    2
  • cebula czerwona

    3
  • cebula biała

    1
  • pietruszka

    1 korzeń
  • miód wielokwiatowy

    4 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    4 łyżki
  • syrop klonowy

    200 ml
  • czerwone porzeczki mrożone

    300 ml
  • olej rzepakowy

  • suszone owoce

    po garści: żurawina, daktyle, morele, rodzy

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Tymianek suszony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • kminek Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
Do miski wkładamy dwie kostki masła. Dodajemy otartą skórkę z cytryn i doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem i solą. Rozgniatamy ręką, aż składniki dokładnie połączą się. Następnie masło wcieramy w indyka, w przestrzeń między skórą, a mięsem.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
Do drugiej miski wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę czeską, 4 łyżki syropu klonowego i doprawiamy tymiankiem. Mieszamy i gotowym sosem smarujemy skórę z indyka z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
Do soku, który został dodajemy odciśnięte skórki pomarańczy, cytryn, pokrojoną w plastry pietruszkę oraz pokrojone w ćwiartki, jabłka i cebule (1 białą i 1 czerwoną). Faszerujemy indyka.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
Indyka wykładamy na blachę, polewamy pozostałym sosem. Jeżeli mamy więcej owoców i warzyw (cebule, jabłka, pomarańcze, cytryny) możemy je ułożyć obok. Wstawiamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 240°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez około 3 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości indyka. Na 1 kg indyka potrzeba około 40 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
W międzyczasie przygotowujemy sos. Pozostałe cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ocet jabłkowy oraz sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy. Dodajemy suszone owoce, resztę syropu klonowego i rozmrożone porzeczki z sokiem. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Upieczonego indyka polewamy sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

KasiaZ 08.08.2018 16:57
Kto pomoże :) h ttps://zrzutka.pl/z/napiekarnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat