Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tymianek Prymat

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • cytryna

    1/2
  • masło zimne

    50 g
  • szpinak

    1 garść
  • migdały prażone

    1 garść
  • szałwia

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka naciąć w połowie, ale nie przecinać do końca. Następnie przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i obtoczyć w mące pszennej.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka smażyć na oleju na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Dodać bulion drobiowy i gotować przez 4 minuty.
Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i gotować przez kolejne 2 minuty.
Następnie do sosu dodać zimne masło i energicznie mieszać patelnią, aby zagęścić sos.
Na samym końcu dodać szpinak, zamieszać kilka razy. Kurczaka wyłożyć na talerz i ozdobić prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi szałwii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

28.07.2017 17:37
pyszny kurczak, zrobię rodzinie na obiad, będą zadowoleni :)

Bożena Matuszczyk

28.07.2017 00:10
Smakowity kurczak;)

SzczyptaChili

27.07.2017 21:35
Pyszny pomysł na kurczaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat