Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1 -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
-
mąka pszenna
-
olej rzepakowy
1 łyżeczka -
bulion drobiowy
300 ml -
cytryna
1/2 -
masło zimne
50 g -
szpinak
1 garść -
migdały prażone
1 garść -
szałwia
kilka liści
Sposób przygotowania
Tak przygotowaną pierś z kurczaka smażyć na oleju na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Dodać bulion drobiowy i gotować przez 4 minuty.
Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i gotować przez kolejne 2 minuty.
Następnie do sosu dodać zimne masło i energicznie mieszać patelnią, aby zagęścić sos.
Na samym końcu dodać szpinak, zamieszać kilka razy. Kurczaka wyłożyć na talerz i ozdobić prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi szałwii.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się