Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kurczak w sosie cytrynowym, czyli delikatne mięso w kremowym sosie, to ciekawy pomysł na obiad dla wszystkich, którym znudziły się standardowe pomysły na dania z drobiu. Doskonale smakuje z prażonymi migdałami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • cytryna

    1/2
  • masło zimne

    50 g
  • szpinak

    1 garść
  • migdały prażone

    1 garść
  • szałwia

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak w sosie cytrynowym

Pierś z kurczaka naciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.

Następnie przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i obtoczyć w mące pszennej.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka smażyć na oleju na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.

Dodać bulion drobiowy i gotować przez 4 minuty.

Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i gotować przez kolejne 2 minuty.

Następnie do sosu dodać zimne masło i energicznie mieszać patelnią, aby zagęścić sos.

Na samym końcu dodać szpinak, zamieszać kilka razy. Kurczaka wyłożyć na talerz i ozdobić prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi szałwii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

anka1988 28.07.2017 17:37
pyszny kurczak, zrobię rodzinie na obiad, będą zadowoleni :)
Bożena Matuszczyk 28.07.2017 00:10
Smakowity kurczak;)
SzczyptaChili 27.07.2017 21:35
Pyszny pomysł na kurczaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat