Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
jajko 2 szt
olej do smażenia

Farsz

soczewica 1/2 szkl
pieczarki 250 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól i pieprz
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
zioła świeże do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z soczewicą i pieczarkami

1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Następnie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
2. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą.
Natkę myjemy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Podajemy z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 28.06.2017 21:52
super krokiety :)
MagdalenaIC 28.06.2017 17:35
Pyszne krokiety :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak