Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 0,5 kg
flaki 80 dag ( wołowe oczyszczone)
marchewka 1 szt
pasternak 0,5 szt
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4-5 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, sól i ugotować. Następnie oddzielić od kości, pokroić w słupki.
Krok 1 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto
2
Do drugiego garnka włożyć dokładnie umyte flaki, zalać wodą. Po zagotowaniu przelać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą.
( Czynność tę powtórzyć 3 razy.)

Do wywaru z mięsa dodać obgotowane flaki i gotować około 1,5 godziny.

Po upływie połowy czasu do flaków wsypać obrane i pokrojone warzywa, posiekany czosnek. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Krok 2 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto
3
Do miękkich flaków wsypać pokrojone, ugotowane mięso, mieloną paprykę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować, podawać.
Krok 3 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.06.2017 12:55
uwielbiam flaczki
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:44
pysznie ! :)
halina17 27.06.2017 22:29
Dobre flaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak