Drożdzówka z marmoladą i lukrem

Drożdzówka z marmoladą i lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg mąki

  • 10 dag drożdży

  • 2 szkl. mleka

  • 15 dag cukru

  • 5 jaj

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

  • marmolada

  • cukier puder

  • kruszonka:margaryna, cukier, mąka

  • olej

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

robimy rozczyn drozdze kruszymy dodajemy 2 łyżeczki cukru i troszke mleka, ale przedtem 2 szkl mleka lekko podgrzać tylko żeby było lekko ciepłe. i wymieszać rozczyn i odstawić. Bierzemy 5 jaj do osobnej miseczki wbić 3 całe jajka i 2 zółtka a 2 białka zostawić do posmarowania drożdzówek. do jajek wsypać 15 dag cukru ok 3\\4 szkl, cukier waniliowy, sól i miksować. następnie do rozczynu wsypać 1 kg mąki i letnie mleko wyrabiac a następnie ubite jajka wymieszać i na koniec 3\\4 szkl oleju i teraz dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie to wziąść troszkęciasta zrobić długi wałeczek i zawinąć w ślimaczka i tak zrobić z resztą ciasta, następnie posmarować białkiem w środek drożdzówek dodać marmoladę, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st i piec 20 minut aż sie ładnie zrumienią gdy ostygną to do cukru pudru dodać troszeczkę wody polać drożdzówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

16.05.2015 22:39
drożdżówka mniam

romanrafal

20.12.2010 17:53
dobrze wygląda

eli82

30.08.2010 10:35
ojj zjadłabym :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat