Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i kaszy kuskus

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 młoda
kuskus 1/3 szkl
ser żółty 50 g
czosnek 1 ząbek
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i kaszy kuskus

1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach, solimy do smaku i odstawiamy na 30 minut.
Kaszę zalewamy wrzątkiem na 1 cm powyżej powierzchni , odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
2. Cukinię odciskamy, dodajemy kaszę, jajka, starty ser, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (na sól uważamy, bo cukinia już była solona).Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 26.06.2017 20:19
bardzo lubię takie placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak