Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
2 szt.
buraczki wiórki
marchewka
czosnek
2 ząbki
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
jajko
otręby pszenne
1/2 szklanki
mąka pszenna
3 łyżki
olej rzepakowy
pestki słonecznika
2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Party Dip Czosnkowy Prymat
śmietana 18 proc
3 łyżki
majonez
3 łyżki
bazylia
do dekoracji
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania dipu. W miseczce mieszamy kwaśną śmietanę, majonez i dip czosnkowy. Dodajemy kilka listków bazylii i odkładamy na 10- 15 minut do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
2
Następnie zabieramy się za placuszki. Ze słoika z buraczkami odlewamy wodę i przekładamy je do miski (ok. pół słoika). Dodajemy pieprz czarny oraz startą na grubych oczkach tarki cukinię ze skórką.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
3
Przyprawiamy papryką słodką, dodajemy jajko, 2 łyżki mąki i otręby pszenne. Przyprawiamy solą ziołową (2 szczypty) i dodajemy pokrojoną zieloną część szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
4
Z gotowej masy smażymy cienkie i nieduże placki na oleju rzepakowym po ok. 3 minuty z każdej strony. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
5
Do placków przygotowujemy warzywne „ tagliatelle”. Przy pomocy obieraczki tniemy cukinie i marchewkę na cienkie plastry. Doprawiamy solą i smażymy na oleju rzepakowym.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
6
Podajemy je z dipem czosnkowym i wstążkami z cukinii z marchewką. Całość posypujemy pestkami słonecznika i dekorujemy listkami bazylii.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 07.03.2015 07:04
pysznie i zdrowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak