Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków

Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 szt.
  • buraczki wiórki

  • marchewka

  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jajko

  • otręby pszenne

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • sól ziołowa

  • pieprz czarny grubo mielony

  • papryka słodka mielona

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • majonez

    3 łyżki
  • bazylia

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Zaczynamy od przygotowania dipu. W miseczce mieszamy kwaśną śmietanę, majonez i dip czosnkowy. Dodajemy kilka listków bazylii i odkładamy na 10- 15 minut do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Następnie zabieramy się za placuszki. Ze słoika z buraczkami odlewamy wodę i przekładamy je do miski (ok. pół słoika). Dodajemy pieprz czarny oraz startą na grubych oczkach tarki cukinię ze skórką.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Przyprawiamy papryką słodką, dodajemy jajko, 2 łyżki mąki i otręby pszenne. Przyprawiamy solą ziołową (2 szczypty) i dodajemy pokrojoną zieloną część szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Z gotowej masy smażymy cienkie i nieduże placki na oleju rzepakowym po ok. 3 minuty z każdej strony. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Do placków przygotowujemy warzywne „ tagliatelle”. Przy pomocy obieraczki tniemy cukinie i marchewkę na cienkie plastry. Doprawiamy solą i smażymy na oleju rzepakowym.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 3: Placuszki z cukinii i buraczków foto
Podajemy je z dipem czosnkowym i wstążkami z cukinii z marchewką. Całość posypujemy pestkami słonecznika i dekorujemy listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

07.03.2015 07:04
pysznie i zdrowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat