Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna do obtoczenia
bułka czerstwa 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna łyżeczka

Sos grzybowy

grzyby suszone 10 sztuk
cebula 2 szt
marchew 1 szt
olej 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyzeczki
śmietana 30% 250 ml
mąka pszenna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Grzyby moczymy przez godzinę, odcedzamy i kroimy w paski. Do pokrojonych grzybów wlewamy szklankę wody i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy i zachowujemy wywar.
Krok 1 - Pulpety w sosie grzybowym foto
2
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wraz z grzybami podsmażamy na oleju aż zmiękną.
Krok 2 - Pulpety w sosie grzybowym foto
3
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
Krok 3 - Pulpety w sosie grzybowym foto
4
Pulpety przekładamy do szerokiego rondla dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy wywar grzybowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod sam koniec wlewamy 200 ml śmietany, i dodajemy natkę pietruszki. Do reszty śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos.
Krok 4 - Pulpety w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 27.06.2017 17:38
pyszne pulpeciki
Wacław 26.06.2017 14:27
pyszny obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak