Pierniczki w lukrze

Pierniczki w lukrze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    12,5 dag
  • cukier

    12,5 dag
  • masło

    7,5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    40 dag
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    25 dag
  • cynamon, starta skórka pomarańczy

    po 1 łyżeczce
  • goździki

    1/4 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    kilka kropelek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód, masło i cukier roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do przestudzonej masy miodowej dodać przyprawy: cynamon, goździki, olejek i skórkę pomarańczy, a także jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić np na rąby lub serduszka. Ciasteczka piec w temp 175 stopni po ok 10 min. Cukier puder utrzeć z ok 4 łyżkami ciepłej wody. Pierniczki posmarować lukrem i ozobić np kandyzowanymi wiśniami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

irenka

01.10.2014 14:31
pyszne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat