Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z maślanką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 1/2 kg
mąka tortowa 2 czubate łyżki
cukier 10 dag
żółtko jajek 8 sztuk
drożdże 5 dag
maślanka 200 ml
skórka z cytryny
alkohol 50 ml

Dodatkowo

marmolada
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z maślanką

Maślankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. mąkę przesiać do miski, wymieszać ze skórka cytrynową z 1 cytryny i szczyptą soli, wlać drożdże, przemieszać na wierzchu i odstawić na 20 minut. Żółtka z jajek utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do ciasta, dolać alkohol 40% i dokładnie wyrobić ciasto ma się nie kleić do dłoni ( ja robiłam wszystko przy pomocy robota). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie wyjąć je na podsypany mąką blat i rozciągnąć lub rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć po łyżeczce marmolady wieloowocowej , zlepić pączki i zostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
Około 1 litra tłuszczu rozgrzać do temperatury 170 st i smażyć wyrośnięte pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać sporą ilością cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.06.2017 13:36
Super wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak