Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kubanka
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem.Dodajemy olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 minut. Biszkopt studzimy.
Na mleku gotujemy gęsty budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz 2 łyżkami kremu czekoladowego typu Nutella.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fix-em do śmietany
Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, przykrywamy jasnymi herbatnikami. Herbatniki smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, Na ciemnych herbatnikach układamy bitą śmietanę i posypujemy lekko kakao.