Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy na żółtkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krem czekoladowy

żółtko jajek 6
cukier 4 łyżki
mleko 1 szklanka
czekolada gorzka 100 gram
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżeczki
śmietana 12% 1 szklanka

krem żółtkowy

żółtko jajek 3
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżeczki

dodatkowo

czekolada gorzka
herbatniki 2 sztuki
śmietana 30% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy na żółtkach

Krem czekoladowy
Śmietanę oraz mleko przelej do garnka i podgrzej,ale nie zagotuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzyj z cukrem,następnie dodaj kakao i mąkę. Do utartych żółtek cały czas mieszając dodawaj gorące mleko. Postaw na ogniu i gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj.
Masę przełóż do salaterek / pucharków.
Krem żółtkowy
Żółtka utrzyj z cukrami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Do masy cały czas mieszając dodaj mleko. Krem postaw na ogniu i gotuj aż masa zgęstnieje.
Gotowy krem wyłóż na krem czekoladowy. Odstaw aby deser przestygły po czym wstaw go do lodówki.
Śmietankę ubij i delikatni wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Bitą śmietanę wyłóż do pucharków. Posyp startą czekoladą i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 22.06.2017 10:51
pyszny deser
mirosława4 22.06.2017 10:26
bardzo dobry
olkaaa 22.06.2017 10:04
jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak