Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy na żółtkach
Śmietanę oraz mleko przelej do garnka i podgrzej,ale nie zagotuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzyj z cukrem,następnie dodaj kakao i mąkę. Do utartych żółtek cały czas mieszając dodawaj gorące mleko. Postaw na ogniu i gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj.
Masę przełóż do salaterek / pucharków.
Krem żółtkowy
Żółtka utrzyj z cukrami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Do masy cały czas mieszając dodaj mleko. Krem postaw na ogniu i gotuj aż masa zgęstnieje.
Gotowy krem wyłóż na krem czekoladowy. Odstaw aby deser przestygły po czym wstaw go do lodówki.
Śmietankę ubij i delikatni wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Bitą śmietanę wyłóż do pucharków. Posyp startą czekoladą i podawaj.