Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
żelatyna deserowa 1 łyżka

Dodatkowo

masa krówkowa 1 puszka
orzechy włoskie 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i orzechami

Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut.
Biszkopt całkowicie wystudzić.Podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkopta. Posmarować go masą krówkową. Na gorę wysypać posiekane orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.06.2017 10:41
smaczne ciasto
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:01
jakie dobre ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak