Sposób przygotowania

Papryki myjemy i osuszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut, przewracając podczas pieczenia na drugą stronę. Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części.

Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !