Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

boczek surowy 1-1,2 kg

Marynata

olej 4 łyżki, czosnkowy
sos sojowy 2 łyżki
ząbek czosnku 4
pieprz łyżeczka pomarańczowego
cząber łyżeczka
bazylia łyżeczka
tymianek łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
sól 1-2 łyżeczki
chili 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM

Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.06.2017 18:51
dla mnie pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak