Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułeczki

mąka 4,5 szklanki
drożdże 20 g
cukier 3 łyżki
jajko 2 + 1 do posmarowania bułeczek
masło 50 g
mleko szklanka
sól szczypta

Masa serowa

twaróg 500-600 g z wiaderka
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek
cukier wanilinowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Drożdże dokładnie łączę z odrobiną cukru i mleka, odstawiam na kilka minut.
Mleko lekko podgrzewam, mieszam z masłem, cukrem i solą.
Kiedy mleko przestygnie dodaję 2 jajka, następnie mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby dosypuję mąki - ciasto ma samo odchodzić od ręki). Odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
W międzyczasie ucieram ser z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru.
Z ciasta formuję kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem.
Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.06.2017 17:19
apetyczne bułeczki
Barbara13 06.06.2017 07:58
Pyszne bułeczki
Franciszek 05.06.2017 23:56
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak