Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHŁODNIK LITEWSKI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
bulion warzywny 2 szklanki
kefir 3 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
szczypiorek 1 pęczek
koper świeży 1 pęczek
ogórki gruntowe 3-4 szt
ząbek czosnku 1 szt
sól i pieprz
sok z cytryny 2 łyżki
jajko
ziemniaki młode

Porada

Do chłodnika można podać też ugotowane, młode ziemniaczki, wtedy danie będzie bardziej sycące.

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK LITEWSKI

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do zimnej botwinki wlewamy kefir oraz śmietanę, a następnie dodajemy 2 ogórki starte na tarce, połowę szczypiorku i połowę koperku (resztę odkładamy do posypania po wierchu). Przyprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy i gotowe.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Na talerz wykładamy jajko przecięte na pół, nalewamy chłodnik, a po wierchu posypujemy startym ogórkiem, szczypiorkiem oraz koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.06.2017 08:53
smaczna zupka
Wacław 06.06.2017 09:45
bardzo apetyczny :-)
KuchniaMagdaLeny 06.06.2017 01:26
Dziękuje bardzo :)
mirosława4 05.06.2017 11:50
piękny kolor aż chce się jeść :)
dodi 05.06.2017 10:25
pięknie wygląda
Róża1 05.06.2017 09:56
ale się prezentuje ten Twój chłodnik !!!!!!!!!!!!!!
IZABELA29 05.06.2017 08:25
Pyszny z ladnym kolorem
marzut 05.06.2017 07:21
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak