Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda

    1,5 l
  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • zakwas na żur

    200 ml
  • maślanka

    500 ml
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • grzyby suszone

    50 g
  • jajka

    3 szt.
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • słonecznik ziarna

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • cytryna

    1/2 szt.
  • koperek

    kilka gałązek
  • natka pietruszki

    kilka gałązek

Do smaku

  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • majeranek

  • sól ziołowa

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17 foto
Na patelni, na gorącym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej 3-4 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Przesmażamy aż się zeszkli. W garnku z wodą gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy do nich cebulę z patelni. Pół szklanki wody z moczenia grzybów. Dodajemy garść grzybów.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17 foto
Czekając aż ziemniaki zrobią się miękkie, przygotowujemy pesto. Do naczynia wrzucamy świeżą natkę pietruszki, koper, ziarna słonecznika, odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, miód. Miksujemy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17 foto
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie do garnka dodajemy zakwas do żurku. Do miski wlewamy maślankę oraz 4 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka. Jajka sadzimy na rozgrzanym na patelni na oleju i oprószamy solą ziołową.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17 foto
Zalewajkę podajemy z posadzonym na wierzchu jajkiem, skrapiamy domowym Pesto. Całość posypujemy majerankiem i kładziemy kleks śmietanki.
Doradca Smaku
Zamiast miodu wielokwiatowego możemy dodać lipowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iza10

28.06.2017 11:34
idealne danie latem ;)

Habibi

30.03.2017 07:53
Moje smaki :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat