Przepis i sposób przygotowania na: Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. W miseczce łączymy syrop klonowy, olej i sos sojowy, dodajemy odrobinę soli, pieprz i rozbite w moździerzu nasiona kardamonu. Marynatą nacieramy podzieloną na kawałki pierś z kurczaka i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do rękawa, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
KROK 2. Do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem (może być z ksylitolu).
KROK 3. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Rabarbar obieramy z włókiem, kroimy na małe (około 1 cm) kawałki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy cynamon oraz syrop klonowy i dusimy przez chwilę, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie.
KROK 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła oraz cynamonowy rabarbar i dokładnie mieszamy. Na kleksie z jogurtowego sosu czosnkowego wykładamy kaszę gryczaną z rabarbarem, a na nią układamy kawałki upieczonego kurczaka. Całość podałam z lekką sałatką z rukoli i rzodkiewki, otuloną sosem winegret.
Życzę smacznego! :)