Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty z soczewicą
Bataty obrać i przekroić wzdłuż na pół. Następnie polać z obu stron oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim bataty.
Na wysmarowanej olejem blaszce ułożyć ziemniaki i włożyć do piekarnika. Piec w 200 stopniach aż będą miękkie i lekko przypieczone.
W tym czasie przygotować soczewicę. W garnku rozgrzać olej, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Soczewicę wypłukać trzykrotnie, a następnie dodać ją do cebuli. Podlać wodą tak, aby soczewica była przykryta. Przyprawić do smaku, w razie potrzeby dolać wodę. Soczewicę nałożyć na upieczone ziemniaki. Posypać świeżym szczypiorkiem. Podawać z wyrazistą surówką.
Polecam do tego dania salsę z pomidorów, kolendry i chili. Smacznego :-)