Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
masło 25 dag
cukier puder 20 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
miód 2 lyzki
mleko 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa serowa

ser twarogowy 1 kg
jajko 4 szt
masło 200 g
cukier puder 1,5 szklanki
mleko 200 ml
budynie śmietnkowe (niesłodzone) 2 opakowania
olejek wanilinowy 1 łyżka

krokant orzechowy

orzechy włoskie 20 dag
masło pół kostki
cukier 10 dag
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach, przez 15 min. Następnie wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem.
Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie się gotować to powoli dodajemy rozpuszczone budynie i wlewając je do masy, masę należy przez cały czas energicznie mieszać, aby się nie przypaliła. Do masy dodajemy olejek waniliowy i doprowadzamy masę do wrzenia. Pamiętajmy, że trzeba być ostrożnym, aby masa się nie przypaliła. Gotową masą przekładamy miodowe placki. Przełożenie:
1.ciasto miodowe
2.masa serowa
3.ciasto miodowe
4.masa serowa
5.ciasto miodowe z krokantem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 06.06.2017 20:29
dobre ciacho
Ada-Gaba 03.06.2017 15:21
pyszne ciasto
Edita 31.05.2017 16:29
ale pysznosci
KORAL 31.05.2017 09:30
super ciacho :)
Krystyna32 31.05.2017 07:17
pyszności :)
Róża1 31.05.2017 06:57
wspaniały przepis !!!!!!
anka1988 30.05.2017 22:00
pracochłonne ciasto, ale smak na pewno wynagradza
Franciszek 30.05.2017 21:33
Dobry do kawy
Renata9 30.05.2017 21:03
Świetne ciacho
Stenka 30.05.2017 20:54
smaczne ciasto
halina17 30.05.2017 20:51
Dobry sernik.
agnieszka214 30.05.2017 20:26
Pyszny miodownik lubię taki
adelajda 30.05.2017 19:06
pyszne ciacho
IKrakowianka 30.05.2017 17:39
wygląda super!!
Janina 30.05.2017 16:45
Super ciasto;))
Diana Rusiłowicz 30.05.2017 15:58
Rewelacja!!
Justi2401 30.05.2017 15:48
Rewelacyjny sernik, kuszący i pyszny :)
Bernadeta1 30.05.2017 15:48
pyszności taki sernik, bardzo lubię
dodi 30.05.2017 14:36
mniam, mniam
Babeczka35 30.05.2017 14:21
Pyszniutkie ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak