Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka pszenna 2 1/2 szkl
kukurydza w puszce 200 g
jajko 1 szt
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 25 g
mleko 1/4 szkl
sól 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki

NADZIENIE

mięso gotowane wołowina 300 g
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1/2 szt
pieczarki 300 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
olej rzepakowy

Porada

Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Do nadzienia można wykorzystać mięso z rosołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Kroki postępowania

1
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem.
Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę.
Krok 1 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto
2
Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto
3
W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodać cebulę i zeszklić, aż będzie miękka. Przełożyć do mięsa i wszystko dobrze doprawić.
Krok 3 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto
4
Farsz podzielić na 12 części i z każdej zrobić kuleczkę.
Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz, ale krótko. Uformować rulon i podzielić go na 12 równych kawałków. Z każdego uformować placuszek, na który kłaść mięsną kuleczkę i zlepiać zamykając farsz w środku.
Krok 4 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto
5
Gotowe pampuchy układać na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, żeby troszkę podrosły.
Krok 5 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto
6
Wyrośnięte parować przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. Ważne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody.
Smacznego :)
Krok 6 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.06.2017 17:42
smaczne jedzonko
ania2610 29.05.2017 13:35
pycha - wyobrażam sobie smak :)
benka 28.05.2017 19:52
Pomysłowe, piękny kolor ciasta dzięki kukurydzy.
KORAL 26.05.2017 16:14
Super pampuchy :)
RenataZ-et 25.05.2017 21:30
wyglądają super!
mysza75 25.05.2017 21:23
jakie dobre mniam
cukiereczek 25.05.2017 20:32
danie -pyszne
Wiesława1 25.05.2017 19:19
Pyszne danie
Aleksandra/Olcia 25.05.2017 17:45
nigdy takich nie jadłam,wyglądają pysznie
dodi 25.05.2017 14:33
pyszne jedzonko
jagoda5913 25.05.2017 13:31
fajny pomysł
w mojej kuchni 25.05.2017 12:57
ale dobre jedzonko
Edith85 25.05.2017 12:22
Nigdy takich nie jadłam
AZgotuj 25.05.2017 11:14
super ciasto!
mirosława4 25.05.2017 09:15
apetyczne !
Konczi 25.05.2017 07:26
:) Pysznie jak zawsze
Róża1 25.05.2017 04:39
świetny przepis !!!!!!!!! pychotka :-).
halina17 24.05.2017 23:30
dobre : )
bertpvd 24.05.2017 23:12
przepiękny wyrób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak