Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

odc. 6 Mój przepis na

Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mięso wołowe zrazowe

    1 kg
  • suszone borowiki

    80 g
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • cebule

    3 sztuki
  • kasza gryczana

    400 g
  • rosół wołowy

    1 l
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kapary

    kilka sztuk
  • ogórki kwaszone Smak

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Musztarda stołowa Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
Marynata: dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Kawałki mięsa nakłuwamy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 2 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
Grzyby podgotowujemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i oleju z suszonych pomidorów. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę gryczaną, 2 łyżki rosołu wołowego, czarny pieprz oraz sól ziołową do smaku.
Krok 3 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
Zamarynowane mięso oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 2 łyżki zalewy z kaparów dla zaostrzenia smaku. Bitki podlewamy rosołem i dusimy ok. 1-1½ godziny. W trakcie duszenia mieszamy i podlewany rosołem. Przed końcem duszenia dodajemy posiekane kapary i pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 4 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
Gotowe mięso przekładamy do miski. Polewamy powstałym w trakcie duszenia sosem i posypujemy obranymi i pokrojonymi w cienkie paski ogórkami.
Krok 5 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
Kaszę gryczaną przekładamy do drugiej miski. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ela427 08.03.2016 19:10
też takie lubię
KORAL 07.03.2016 19:31
Z kaszą gryczaną wszystko......

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat