Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    200 g
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • pieczarki

    100 g
  • rosół warzywny

    250 ml
  • śmietana 18-procentowa

    200 ml
  • oliwa z oliwek

    20 ml
  • goździki całe

  • kolendra cała

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy w plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę z pieczarkami. Doprawiamy je solą, pieprzem, kolendrą i smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
W tym czasie kroimy wołowinę na średniej wielkości kawałki (wszystkie przybliżonej wielkości).
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
Gdy pieczarki będą już usmażone, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię kładziemy pokrojoną wołowinę i smażymy kilka minut (zależnie od pożądanego stopnia wysmażenia i grubości mięsa). Zdejmujemy mięso z patelni i przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy rosół warzywny.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
Dodajemy kilka goździków, dużą łyżkę chrzanu (lub dwie w zależności od pożądanego smaku) i śmietanę. Wszystko mieszamy na patelni. Dodajemy na patelnię pieczarki z mięsem i sokiem z mięsa (według uznania).
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 23: Wołowina w sosie chrzanowym
Wszystko ze sobą mieszamy na patelni i po jakimś czasie mięso zdejmujemy z patelni. Wykładamy na talerze i tak jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

27.03.2014 07:08
świetnie wygląda aż ma się ochotę;)

Krzysztof15

26.03.2014 18:42
super wołowinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat