Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

4.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

szponder wołowy 1 kg z kością
olej rzepakowy
Gorczyca biała cała Prymat do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Purée z selera

seler 3 sztuki
mleko 500 ml
cukier kryształ 5 g
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka

Sałatka

zielone jabłko 3
cebula czerwona 1
cytryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

Kroki postępowania

1
W młynku mielimy kminek, gorczycę, kolendrę oraz gałkę.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto
2
Do zmielonych przypraw dodajemy pieprz i obtaczamy w nich szponder. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto
3
Następnie przekładamy mięso do głębokiego garnka z dużą ilością oleju i gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała oleju. Po tym czasie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220̊. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10 – 15 minut).
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto
4
Purée z selera: pokrojony w kostkę seler przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajmy sól i cukier. Gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie, wyjmujemy seler i miksujemy go dodając mleko z gotowania aż do uzyskania konsystencji purée. Na koniec dodajemy musztardę.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto
5
Sałatka: do miski wrzucamy pokrojone drobno jabłka i cebulę. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę oleju, sól i pieprz kolorowy.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto
6
Upieczone mięso dzielimy na pół. Podajemy na purée z selera i sałatką z jabłek. Całość możemy polać olejem koprowym i ozdobić koperkiem oraz plasterkami rzodkiewki.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 27.04.2016 11:31
Skusiłabym się na porcje tego dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak