Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DROŻDŻOWE

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • kukurydza w puszce

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    25 g
  • mleko

    1/4 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki

NADZIENIE

  • mięso gotowane

    wołowina 300 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • pieczarki

    300 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • pieprz ziołowy Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem.
Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę.
Krok 2 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodać cebulę i zeszklić, aż będzie miękka. Przełożyć do mięsa i wszystko dobrze doprawić.
Krok 4 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Farsz podzielić na 12 części i z każdej zrobić kuleczkę.
Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz, ale krótko. Uformować rulon i podzielić go na 12 równych kawałków. Z każdego uformować placuszek, na który kłaść mięsną kuleczkę i zlepiać zamykając farsz w środku.
Krok 5 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotowe pampuchy układać na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, żeby troszkę podrosły.
Krok 6 - Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Wyrośnięte parować przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. Ważne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody.
Smacznego :)
Mniam
Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Do nadzienia można wykorzystać mięso z rosołu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

01.06.2017 17:42
smaczne jedzonko

ania2610

29.05.2017 13:35
pycha - wyobrażam sobie smak :)

benka

28.05.2017 19:52
Pomysłowe, piękny kolor ciasta dzięki kukurydzy.

KORAL

26.05.2017 16:14
Super pampuchy :)

RenataZ-et

25.05.2017 21:30
wyglądają super!

mysza75

25.05.2017 21:23
jakie dobre mniam

cukiereczek

25.05.2017 20:32
danie -pyszne

Wiesława1

25.05.2017 19:19
Pyszne danie

Aleksandra/Olcia

25.05.2017 17:45
nigdy takich nie jadłam,wyglądają pysznie

dodi

25.05.2017 14:33
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat