Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka w czterech kolorach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
margaryna 25 dag
cukier 1,5 szkl
mąka pszenna 2 szkl
oliwa 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
budyń waniliowy 1 szt
kisiel wiśniowy 1 szt
mak 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka w czterech kolorach

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy na puszysty krem z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do kremu dodajemy żółtka, oliwę i przesianą mąkę pszenną zmieszana z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Babka w czterech kolorach foto
2
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją delikatnie z przygotowanym kremem.
Krok 2 - Babka w czterech kolorach foto
3
Przygotowane ciasto dzielimy na cztery równe części. Do każdej porcji dodajemy wybrany dodatek.
1- kakao
2- budyń waniliowy
3- mak
4- kisiel wiśniowy
Krok 3 - Babka w czterech kolorach foto
4
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy kolejno porcje ciasta. Kolejność jest dowolna, ja wlewałam zaczynając od masy makowej, następnie z dodatkiem kisielu, kolejna to z budyniem, a na samym końcu z kakao. Dużym nożem przekrawamy wzdłuż ciasto , a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Krok 4 - Babka w czterech kolorach foto
5
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Babka w czterech kolorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.05.2017 14:05
znakomita babka :-)
Krzysztof15 24.05.2017 06:12
bardzo smaczna
w mojej kuchni 23.05.2017 18:01
apetyczna babka
Franciszek 23.05.2017 11:28
dobra do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak