Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara
1. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cieniutkie słupki i podsmażyć na oliwie do chrupkości, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
2. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu stosuję zasadę, że na każde 100 g makaronu daję litr wody. Po ugotowaniu makaronu zachować 50 ml wody, w której się on gotował.
3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym na średnich oczkach tarki serem.
4. Do podsmażonego boczku dodać makaron, wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem.
5. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki.